گروه مطالعاتی فاطر طی نامه ای به استاندار فارس خواستار تشکیل کمیته ای برای بررسی علل آتش سوزی دوباره در "باغ فرزانه" شیراز شد . در این نامه خطاب به مهندس افشانی آمده است:
کد خبر: ۱۰۴۰۲۴
تاریخ انتشار: ۰۹ مهر ۱۳۹۴ - ۰۹:۱۱ 01 October 2015
با سلام و احترام
باغات شهر شیراز از دیرباز به عنوان یکی از ویژگی های منحصر به فرد و ممتاز این شهر شناخته می شده و ضمن داشتن ارزشهای تاریخی و میراثی؛ دارای ارزشهای اکولوژیکی ویژه ای برای شهر شیراز بوده است. متأسفانه غلبه منطق سوداگری و اصل شدن نگاه انتفاعی در برنامه ریزی ها و سیاستگذاری ها منجر به تخریب بخش عظیمی از این ثروت های طبیعی شهر و کاهش شدید مساحت باغات در طی یک دوره ۳۰ ساله شده است و بخش های وسیعی از آن نیز نقصان کیفیت یافته است که موجب تضییع حقوق شهروندان گردیده و خسارت های جبران ناپذیری پدید آورده است.

چنانچه مستحضرید در روز ۵/۷/۹۴ باغ فرزانه با مساحت بیش از ۲هکتار در خیابان تاریخی فرهنگی کریم خان زند شیراز برای دومین بار طی یکسال گذشته طعمه حریق شد و نیاز است مسئولین امر در اسرع وقت علل حادثه را با دقت بررسی و با هرگونه قصور و تقصیر بدون هرگونه اغماض برخورد قاطع نمایند. با توجه به اهمیت محیط زیست و حساسیت جنابعالی بر این مقوله لازم است شرحی مختصر از آنچه طی دو سال گذشته در خصوص این باغ به وقوع پیوسته است به حضور تقدیم گردد:
متعاقب تصمیم شورای اسلامی شهر شیراز در تاریخ ۲۴/۱۲/۹۲ با قید دو فوریت و بدون بررسی های کارشناسی لازم مقرر شد در محل باغ فرزانه مجوز احداث ساختمانی ۲۵ طبقه و با سطح اشغال ۳۵% در زمین سهم مالک و بدون قید سقف تراکمی به مالک زمین داده شود و شهرداری نیز مجاز شد در زمین سهم خود و با هر تعداد طبقه، به صلاحدید با سطح اشغال مشابه در سهم خود، ساخت و ساز نماید. بدین ترتیب در صورت تصویب این پیشنهاد در کمسیون ماده ۵ ، فاجعه احداث دو برج ۲۵ طبقه و با زیربنای حدود ۱۸۵۰۰۰ متر مربع و تراکم ساختمانی ۸۷۵%، آن هم در کنار یکی از مهمترین محورهای تاریخی- فرهنگی و هویتی شهر شیراز رقم می خورد.

این در حالی بود که متأسفانه کمیسیون ماده ۵ استان فارس طی مصوباتی در سال های ۸۲ و ۸۶ با پیشنهاد شهرداری شیراز اقدام به تغییر کاربری این قطعه باغ مشجر و سر سبز در هسته مرکزی شهر شیراز نموده بود و بار دیگر با کمال تعجب در سال ۹۳ مهر تأیید بر مصوبه جدید شورا زد. این اقدام کمیسیون ماده ۵ و تصمیمات سلیقه ای و بی ضابطه مسئولین وقت استان بیشترین انتقادات را به شکل بی سابقه ای از سوی طیف وسیعی از اقشار مختلف، از متخصصین و اساتید دانشگاه، اعضای نظام مهندسی، تا علما و دانشجویان، از تشکل های دوست دار محیط زیست تا اصناف و تشکل های انقلابی و مذهبی و حتی شخصیت های ملی و محلی را در پی داشت.

گروه مطالعات شهری فاطر نیز حسب اهمیت و حساسیت موضوع، مورخ ۶/۱/۱۳۹۳ طی نامه ای انتقادات منطقی و نظر کارشناسی خود را به اطلاع استاندار محترم فارس و در تاریخ ۱۱/۱/۱۳۹۳ نیز طی بیانیه ای اختصاصی به تحلیل موضوع پرداخته و مواضع خود را به استحضار مردم شریف شیراز رساند. هرچند با بالا گرفتن حجم انتقادات به این مصوبه، برخی از اعضای محترم شورای شهر و شهردار محترم در مقام پاسخگویی برآمده و به ارائه توضیحاتی در خصوص این مصوبه سراسر ابهام پرداختند.
اما برخی اظهارات متناقض و فاقد استناد و بعضا اظهار نظر های متضاد با بدیهی ترین اصول دانش شهرسازی، به ابهامات افزود و مسأله ای که می توانست در فضایی مثبت و تعاملی به فرصت ترمیم ارتباط شورا و شهرداری با مردم تبدیل شود با برخورد برخی مسئولین به چالشی چند ماهه بدل گردید، تا جایی که کمیسیون سرمایه گذاری شورا شهردار را مکلف به پیگیری موضوع از طریق شورای تأمین نمود و شهرداری با سراسیمگی نسبت به تعدادی از دانشجویان و اعضای گروه مطالعات شهری فاطر اقدام قضایی نمود، که البته به دلیل عدم وجود ادله کافی ناکام ماند. این در حالی بود که اساتید بخش شهرسازی دانشگاه شیراز، گروه مطالعات شهری فاطر و کارشناسان خبره نظام مهندسی، بارها مدافعان این مصوبه و اعضای شورای شهر را به مناظره کارشناسی برای روشن شدن موضوع دعوت کرده بودند که هر بار به بهانه ای از پذیرش آن سر باز زدند.
خوشبختانه علی رغم مصوبات سال های گذشته و اصرار غیر اصولی مسؤولین شهری، این باغ ۲۱۰۰۰ متری در هسته مرکزی شهر شیراز با ورود به موقع و مسئولیت شناسانه شورایعالی شهرسازی و لغو مصوبه کمیسیون ماده۵ به نفع شهر حفظ شد. اهمیت این باغ از این روست که این پهنه به عنوان تنها فضای سبز و بازی است که بنا به ملاحظات مختلف ترافیکی، هویتی، زیست محیطی و از منظر پدافند غیرعامل نیازمند صیانت و حفاظت می باشد، متأسفانه نگاه سطحی و صرفا انتفاعی مدیران شهری و تلقی ناصواب آنها از بلندمرتبه سازی و سرمایه گذاری حیات این پهنه ارزشمند و نمونه های مشابه را در شهر شیراز با تهدید جدی روبرو ساخته است.
لازم به ذکر است طی ماه های گذشته نسبت به تغییر کاربری و ساخت و ساز غیر اصولی در چندین باغ از جمله پهنه ۲۵۰۰متری باغ نبش کوچه۴۵ خیابان کریم خان زند، قطعاتی در خیابان انقلاب اسلامی و وصال شیرازی با اصرار شهرداری شیراز اقداماتی صورت گرفته و متأسفانه به نظر می رسد این روند تا نابودی کامل فضاهای سبز هسته مرکزی شهر ادامه داشته باشد. با توجه به تأکید جنابعالی بر صیانت بدون اغماض از پهنه های سبز و باغات شهر، انتظار می رود کمیته ای در اسرع وقت جهت جلوگیری از ادامه این روند تشکیل و با حساسیت موضوع را دنبال کند و با خاطیان برخورد قاطع نماید.
گروه مطالعات شهری فاطر آمادگی دارد نسبت به تشکیل این کمیته و دعوت از اساتید دانشگاه و مسئولان زیربط اقدام نماید و وظیفه خود را نسبت به مردم شریف و نجیب شیراز ادا نماید.
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار